B-tyttöjen superpesis

Miinan syötöt pysyivät KaMan harmiksi vaikeina. ( Kuva: Heikki Saarinen )

Ruovesi-Kankaanpää 2-0 (5-4, 10-2)

Pirkkain viimeinen Tyttöjen Superpesiksen runkosarjan ottelu päättyi kotijoukkueen riemukkaaseen 2-0 (5-4, 10-2) voittoon ja täyteen kolmen pisteen saaliiseen. Ottelun ensimmäinen jakso oli tasaväkistä puurtamista; KaMa oli kolmannen tasoittavan vuoron jälkeen jo 3-4 johdossa, mutta seuraavassa sisävuorossa Pirkat puristi jaksovoittoon tarvittavat kolme juoksua ja kun KaMa ei tasoittavallaan enää pystynyt kotiutuksiin, saatiin kirjata ensimmäisen jakson pisteet Ruovedelle.

Toinen jakso oli käytännössä ohi jo ensimmäisessä vuoroparissa, sillä KaMan nollavuoron jälkeen Pirkat tykitti peräti kahdeksan juoksua vierailijoiden kenttään. Seuraavissa vuoropareissa kumpikin joukkue teki vielä juoksun jokaisella sisävuorolla, joten toinen jakso päättyi 10-2.

Pirkkain joukkue pelasi kauttaaltaan tasaisen vahvasti; kotiutuksia kertyi peräti kahdeksalle lyöjälle. Tehokkain mailan varressa oli tällä kertaa lukkari Miina Nenonen viidellä lyödyllä juoksullaan. Miinan tolpat pysyivät varsinkin toisella jaksolla hyvin lautasella, joten sekä sisä- että ulkopelin ansioista "pyttykerhoon" kuuluneet PHPOY:n edustaja Maija Kulmala sekä Pirkkain johtokunnan jäsenet palkitsivat Miinan ykköspalkinnolla sekä taitavan vaihtolyöjän ja polttolinjassa tehokkaasti polttaneen Iida Asikaisen kakkospalkinnolla. Myös Linda Selkee esitti pirteitä otteita mailan varressa, etenijänä sekä kopparina yhdessä Riikka Salmelan kanssa.

Vierasjoukkueesta palkitiiin kotiuttaja Viivi Kerola ja ykkösvahti Annika Koivuniemi. Ottelun tuomitsivat Asko Kortesniemi ja Matti Suohalme. Ukkosta enteilevässä kesäillassa kotijoukkuetta kannusti noin 160 katsojan ennätysyleisö.

Tyttöjen Superin runkosarja on nyt Pirkkain osalta ohi. Lohkon kaksi parasta Pori ja Rauma menevät jatkoon, Pirkkain sijoitus riippuu vielä KaMan ja Ulvilan keskinäisen ottelun lopputuloksesta, mutta kaikenkaikkiaan seitsemän pistettä ensimmäisellä kaudella kovassa sarjassa on hieno saavutus. Tyttöjen pelit jatkuvat maakuntasarjassa, jossa tavoitteena on kärkisijat ja suomisarjan paikka tulevina kesinä.

Martta Asikaisen sisäpeli Porissa toimi sadan prosentin teholla.

Porin Pesäkarhut-Pirkat 2-0 (23-1, 10-0)

Porin Pesäkarhut näytti kaapin paikan Pirkkain joukkueelle 8.6. pelatussa Tyttöjen Superpesisottelussa. Edellisen kohtaamisen haparoinninsta ei näkynyt jälkeäkään, ja kentälle asettui nyt vahva ja taitava joukkue, joka pelasi voittajan asenteella, löi taidolla ja voimalla sekä esti ulkokentällä jokaisen etenemisyrityksen tarkasti. Pori hallitsi ottelua alusta loppuun asti eivätkä vierailijat saaneet varsinkaan sisäpeliään kulkemaan missään vaiheessa, sillä Porin lukkarin, Heidi Kuusiston tolpat pysyivät tarkasti lautasella mikä teki kentällemenon todella vaikeaksi. Kentälle päässeet etenijät pystyttiin siirtämään vielä kakkospesälle, mutta kovin montaa kolmostilannetta vierasjoukkue ei saanut aikaiseksi. Toisen jakson numeroita siistittiin lukkarinvaihdoksella ja kopparien lämpenemisellä; Karoliina Ahonen sekoitti vastustajien lyöntejä matalilla syötöillään ja kakkoskopparina pelannut Riina Kulju tarkensi otteitaan upeasti takakentällä, jolloin Porin etenijöitä saatiin tarkemmin kopitettua pois kentältä.

Pirkkain joukkueesta palkittiin Asikaiset Martta ja Iida sekä Porin joukkueesta Heidit Kuusisto ja Mäkinen.

Taru Korpela tuo toisen jakson ensimmäisen juoksun. (kuva: Heikki Saarinen )

Ruovesi-Porin Pesäkarhut 0-2(5-6, 3-9)

Vuoden 2005 B-tyttöjen suomenmestari Porin Pesäkarhut joutui tekemään täyden iltapuhteen hankkiakseen kolme pistettä 5.6. pelatusta tyttöjen Superpesisottelusta. Pirkkain tytöt pistivät varsinkin ensimmäisessä jaksossa Porin ulkokentän tiukille ja kotijoukkueen juoksutili karttuikin paitsi omilla tarkoilla lyönneillä, myös Porin ulkokentän virheillä. Pirkkain "nuoriso-osasto" kunnostautui upeasti; Martta Asikainen löi kaksi ja toi yhden, Milja Vehmaanperä löi yhden, Karoliina Ahonen toi kaksi ja Riina Kulju yhden juoksun. Ulkovuoroissa tehokasta työtä tekivät kakkospalkittu koppari ja myös tarkkoja vaihtolyöntejä esittänyt Riikka Salmela, polttolinjassa häärineet Anna Rintanen ja Iida Asikainen sekä ykköspalkittu lukkari Miina Nenonen.

Jaksovoittoihin asti ei Pirkkain joukkueen rutiini vielä riittänyt, mutta peli peliltä tyttöjen otteet varmentuvat ja itseluottamus lisääntyy, jolloin omia ratkaisuja uskalletaan tehdä myös tiukoissa paikoissa. Virheitä vielä nuorelle joukkueelle sattuu, mutta suunta on selkeästi eteenpäin.

Pesäkarhuista palkittiin Heidi Mäkinen ja Susanna Puisto. Ottelun tuomitsivat Mauri Önkki ja Petteri Lähteenmäki. Koleassa kesäillassa tyttöjä kannusti lähes 150 katsojaa. B-tyttöjen superissa Pirkoilla on vielä kaksi ottelua jäljellä; 8.6. Porissa ja 14.6. kotipeli Kankaanpään Mailaa vastaan, sen jälkeen alkavat maakuntasarjan pelit.

Martta Asikainen, Anna Rintanen ja Jenni Raivio vartioivat Pirkkain etukenttää Raumalla 28.5. pelatussa tyttöjen Superpesisottelussa.

Rauma-Ruovesi 2-0      (12-2, 9-2)

Pirkkain tytöt matkustivat Raumalle 28.5. edellisestä pelistä hyvin toipuneena. Rauma hallitsi edelleen peliä, mutta varsinkin ulkopelipaikkojen muutoksella jaksonumerot pysyivät huomattavasti sievemmissä numeroissa kuin edellisessä kohtaamisessa. Taru Korpela siirrettiin takakentältä polttolinjaan ja Linda Selkee puolestaan siepparin paikalta kakkoskoppariksi. Siepparina pelasi talven Sotkamossa hiihtolukiossa ahkeroinut Jenni Raivio. Anna Tattari vartioi kakkospesää. Ulkopeli tiivistyi ja raumalaisten eteneminen kentällä ei käynyt aivan yhtä helposti kuin Ruoveden pelissä.

Omat vaihtolyönnitkin onnistuivat kohtalaisesti, mutta edelleen kaivattaisiin etenijöiltä sähäkämpiä pesältä lähtöjä. Nyt Rauman kovakätiset heittäjät pystyivät polttamaan hieman myöhässä lähteneitä etenijöitä turhan helposti eikä oma juoksutili karttunut hyvistä tilanteista huolimatta.

Ruoveden joukkueesta palkittiin kakkospalkinnolla Miina Nenonen ja jälleen kerran ykkösvahti Anna Rintanen, joka ulkopelin ohella kunnostautui myös kotiuttajana. Rauman Ferasta palkittiin kakkospalkinnolla Noora Hyysalo sekä ykkösenä kovalyöntinen Anna-Mari Käkönen.

Ottelun tuomitsivat Mikko Toivonen ja Ari Koskinen Raumalta.

Karo tuo Pirkkain juoksuista toisen! (kuva: Heikki Saarinen)

Ruovesi-Rauma 0-2        (2-28, 0-10)

Rauman Feran kokenut B-tyttöjoukkue järjesti varsinaiset juoksujuhlat Ruovedellä 22.5. pelatussa tyttöjen Superin ottelussa. Pirkkain nuori joukkue sai oppitunnin raumalaisesta lyönti- ja heittovoimasta, sillä Rauman Fera hallitsi ottelua toisesta vuoroparista lähtien miten tahtoi. Pirkkain tytöt eivät kuitenkaan lannistuneet missään vaiheessa tylystä juoksuerosta huolimatta ja varsinkin toisella jaksolla rakennettiin omiakin ajo- ja kolmostilanteita, vaikka kotiuttaminen ei onnistunutkaan.

Joukkueiden välinen ikä-, voima-, ja tasoero oli selkeä, mutta näidenkin pelien kautta oma kokemus karttuu ja oppi vie joukkuetta eteenpäin. Pelissä rankan iltapuhteen juoksivat etenkin kopparit Riikka Salmela ja Taru Korpela. "Pyttykerhossa" pelaajien edesottamuksia arvioineet vanhat pesiskonkarit Visulaakan Pekan johdolla palkitsivat kotijoukkueesta kuitenkin etukentän ikiliikkujan Anna Rintasen sekä lukkarin ja Ruoveden juoksujen lyöjän Miina Nenosen.  Raumalta palkittiin Anna-Mari Käkönen ja Ringa Rantanen. Kotijoukkuetta jaksoi kannustaa runsaslukuinen yleisö ja ottelun tuomitsivat Mauri Önkki ja Petteri Lähteenmäki.

KaMa kaaaatuuuuuuu....

Kankaanpää-Pirkat 1-2 (6-0, 3-6, 0-1)

Hytisevän kylmät säät jatkuivat ja Pirkkain tytöt lämpenivät tosi hitaasti 16.5. Kankaanpäässä pelatussa B-tyttöjen Superin pelissä. Mailaa puristettiin vähän liikaa ja räpylät huitoivat välilä tyhjää, kun Kama vei ensimmäisen jakson helpontuntuisesti 6-0. Jakson lopussa vierailijatkin saivat pelin juonesta kiinni, ja toisen jakson alkuun astelikin taisteleva Ruoveden Pirkkain joukkue.

Pirkkain ulkokenttä tiivisti rivejään upeasti ja KaMa tekikin loppupelinsä ainoat juoksut vain yhdellä Mari Marttilan kovalla takarajan puhkaisulla, jolla hän kirjasi itselleen kaksi tavallista ja yhden kunnarin. Pirkat sen sijaan napsi juoksuja hiljalleen, voittaen jakson 3-6.

Pirkat aloittivat supervuoroparin sisältä. Taisteluhenki oli kova ja  Linda Selkee toi Anna Rintasen lyönnillä tärkeän juoksun. KaMa rynnisti tasoittavallaan takaa-ajoon, mutta paineet olivat nyt siirtyneet kotijoukkueen harteille, eivätkä he saaneet etenijäänsä kakkospesää pidemmälle, joten Pirkat voittivat supervuoroparin 0-1 ja koko ottelun jaksoin 1-2.

KaMasta palkittiin ykköspalkinnolla koko pelin upeasti lyönyt Mari Marttila sekä kakkospalkinnolla Annika Koivuniemi. Ruoveden palkitut olivat yhden juoksun lyönyt ja kolmospolttajana pelannut Anna Tattari sekä lukkari Miina Nenonen.

Ottelun tuomitsivat Miikka Tuomala ja Joona Rajahalme.

Lukkari Anna Tattari juonii tolppasyöttöä Ulvilan kovalyöntistä kotiuttajaa Elisa Salosta vastaan

Ulvila-Ruovesi 2-0 (12-4, 14-1)

Viikon takainen helle kääntyi viiden asteen viimaksi ja samalla Pirkkain tyttöjen peli jähmettyi Ulvilan pesisstadionilla 13.5. Kummankin jakson ensimmäiset vuoroparit vielä jaksettiin taistella, mutta varsinkin jaksojen loput olivat Ulvilan tykitystä Ruoveden tyttöjen antautuessa: ensimmäisen jakson viimeisessä sisävuorossaan UPV löi kuusi juoksua ja toisen jakson viimeisellään peräti seitsemän juoksua. Näin tappio kirjattiin tylyin 2-0 (12-4, 14-1) numeroin.

Pelistä ei kovasta työnteosta huolimatta montaa ilon hetkeä löytynyt ja sitkeäkin puurtaminen päättyi liian usein vastapuolen eduksi. Esimerkiksi toisen jakson toisessa ulkovuorossaan Pirkkain tytöt pitivät Ulvilan sisävuoroa tiukasti otteessaan yhdentoista lyöjän ajan ilman ainoatakaan juoksua, mutta viimeisen lyöjän kohdalla hienosti taistellut kenttä väsyi, ja Ulvila löi tarvittavat kaksi juoksua ja vielä uuden lyöntikierroksen turvin kaksi lisää, joten juoksuero kasvoi jälleen neljällä juoksulla.

Joukkueesta palkittiin tehokkaasti kentälle edennyt Jenni Raivio, joka vähäisestä valmistautumisestaan huolimatta löi itsensä varmasti kentälle jokaisella yrityksellä. Ulkokentän puurtajista palkittiin Martta Asikainen. Ulvilasta palkittiin nopea etenijä ja toisen jakson lukkari Riikka Salmi ja sekä ulkona että sisällä tehokas Jenni Seitala.

Ottelun tuomitsivat varmoin ottein ulvilalaiset Sami Österlund ja Joona Kaski.

Ensimmäisen Superpesisottelun voiton jälkeen on helppo hymyillä!

Pirkat-Ulvila 1-0 (8-7, 4-4)

Ensimmäinen tyttöjen Superpesisottelu pelattiin Ruovedellä 6.5. helteisissä olosuhteissa. Paikalle oli saapunut runsaslukuinen yleisö ja ottelujärjestelyt sujuivat mallikkaasti. Avausheiton heitti kunnajohtaja Markku Raiskinmäki ja hän kuului myös kunniakkaaseen "pyttykerhoon" yhdessä Timo Ikkalan, Helena Peltosen ja Tapani Saaren kanssa.

Itse ottelu alkoi kotijoukkueen jännittäessä ja vaikka ensimmäisen vuoroparin jälkeen vielä johdettiin 2-1, rynnisti Ulvila juoksu juoksulta eteenpäin, kunnes Pirkkain tullessa ensimmäisen jakson viimeiselle tasoittavalleen, oli Ulvila karannut jo turvallisen tuntuiseen 2-7 johtoon. Se ei kuitenkaan riittänyt, sillä Pirkkain tytöt voittivat jakson upean loppukirinsä turvin niukasti 8-7.

Toisella jaksolla haasteita riitti edelleen, sillä lukkari Miina Nenosen loukkaannuttua syöttölautasen ääreen siirtyi vasta 14-vuotias Karoliina Ahonen hoitaen tonttinsa kuitenkin tyylikkäästi. Jakso päättyi tasan 4-4 ja näin koko ottelu Ruoveden voittoon 1-0. Onneksi olkoon!

Ottelun tuomitsivat Asko Kortesniemi ja Matti Suohalme. Ruoveden joukkueesta palkittiin Miina Nenonen ja Anna Rintanen sekä Ulvilalta kovat kotiuttajat Elisa Salonen ja Taru Heinikangas.

B-tyttöjen superpesisottelut:

Lohko B
Joukkueet: Fera, Rauma, Kankaanpään Maila, Pesäkarhut Pori, Ruoveden Pirkat, Ulvilan Pesä-Veikot, Ylöjärven Pallo

Alkusarjan pelit:

la   6.5. Ruovesi   Ulvila 1 - 0  ( 8 - 7, 4 - 4 )
la 13.5. Ulvila   Ruovesi 2 - 0  ( 12 - 4, 14 - 1 )
ti 16.5. Kankaanpää   Ruovesi 1 - 2  ( 6 - 0, 3 - 6,  0- 1 )
pe 19.5.
ma 22.5.  Ruovesi   Rauma  0 - 2 ( 2 - 28, 0 - 10 )
su  28.5.  Rauma   Ruovesi  2 - 0 ( 12 - 2, 9 - 2 )
ke 31.5.
ma   5.6.  Ruovesi   Pori  0 - 2 ( 5 - 6, 3 - 9 )
to   8.6. Pori   Ruovesi 2 - 0 ( 23 - 1, 10 - 0 )
ke 14.6.  Ruovesi   Kankaanpää  2 - 0 ( 5 - 4, 10 - 2 )

Tyttöjen superpesiksen sarjajärjestelmä 2006

Runkosarja pelataan neljässä alkulohkossa kaksinkertainen runkosarja. Jokaisen lohkon 1. ja 2. sijoittuneet joukkueet pääsevät suoraan loppusarjaan. Lisäksi A- ja B-lohkon sekä C- ja D-lohkon 3. sijoittuneet joukkueet pelaavat ottelupareina kahdesta muusta jatkopaikasta. Ottelut pelataan runkosarjassa enemmän pisteitä ottelua kohden keränneiden joukkueiden kotikentällä paras yhdestä järjestelmällä (Jos ko. joukkueilla on sama pistemäärä ottelua kohden runkosarjassa, ratkaisee kotiedun kaikkien otteluiden juoksuero runkosarjassa). Otteluparien voittajat pelaavat loppusarjassa.

Runkosarjan lohkojen kaksi parasta joukkuetta ja kaksi parasta lohkokolmosta pelaavat yksinkertaisen kymmenen joukkueen loppusarjan. Runkosarjan lohkojen 1. sijoittuneet sekä paras lohkokakkonen (paras lohkokakkonen on runkosarjassa eniten pisteitä ottelua kohden saanut joukkue, mikäli ko. joukkueilla on sama pistemäärä ottelua kohden runkosarjassa, ratkaisee parhaan lohkokakkosen sijoituksen kaikkien otteluiden juoksuero runkosarjassa) saavat loppusarjaan viisi kotiottelua.

Loppusarjan 1. sijoittunut joukkue kohtaa välierissä loppusarjan 4. sijoittuneen joukkueen ja loppusarjan 2. sijoittunut joukkue kohtaa loppusarjassa 3. sijoittuneen joukkueen. Ottelut pelataan paras kolmesta järjestelmällä ja kotietu on loppusarjassa paremmin sijoittuneella joukkueella.

Välierien voittajat kohtaavat loppuottelussa ja välierien häviäjät pronssiottelussa. Ottelut pelataan paras kolmesta järjestelmällä ja kotietu on loppusarjassa paremmin sijoittuneella joukkueella.