Otteluraportit

Anna Rintanen poltti tehokkaasti Ilmajoen etenijät. Kuva: Arttu Nenonen

Ruovesi-Ilmajoki 0-2
(6-8, 1-4)

Kotijoukkue aloitti ottelun terävästi tehden ensimmäisellä sisävuorollaan neljä juoksua vastustajan jäädessä yhteen. Pirkkain ulkopeli oli pirteää ja vastustajan tilanteiden rakentelu saatiin pidettyä kurissa, kunnes kolmannessa ulkovuorossa pallo alkoi hylkiä ja räpylää. Harhojen ja vapaiden turvin vieraat siirtyivät  4-6 johtoon ja vaikka viimeisellä kotijoukkue tuli tasoihin sai Ilmajoki tasoittavallaan jaksovoittoon riittävät juoksut jälleen harhan ja vapaiden turvin. Jakso harmittavasti vieraille 6-8.

Toisen jakson juoksut tehtiin heti jakson alussa. Ruoveden ainokaisen löi Anna Tattari. Tasoittavalla Ilmajoen Mari Mäkilaakso puhkaisi ensin ykköstilanteessa 2-rajan  juoksuttaen kunnarin lisäksi kotiin vapaalla kentälle päässeen Roosa Pakkalan. Heti perään Mäkilaakso sai  vapaataipaleen kotiin ja 1-4 numerot löi Laitilan Jyskeen kasvatti Heidi Nurmi, joka kotiutti Sanna Mahlamäen. Kun enempää juoksuja ei tehty, karkasi otteluvoitto Ilmajoelle 0-2.

Vaikka ottelu hävittiin ei voittokaan ollut kaukana. Kaiken kaikkiaan Ruoveden tyttöjen otteet ovat selvän notkahduksen jälkeen piristyneet ja pelivire on alkukesän tasolla, joten loppukaudelle on tiedossa jännittäviä ja tasaisia taistoja.

Ruoveden parhaina palkittiin kaksi juoksua lyöneet Anna  Rintanen ja Anna Tattari, Ilmajoelta kunnarin lyönyt Mari Mäkilaakso ja lukkari Jenna Kammi-Rahnasto.

Kuva: Arttu Nenonen

Vähäkyrö- Ruovesi 0-2
(11-4, 3-2)

Ottelu alkoi Pirkkain osalta pirteästi, mutta toiseen ulkovuoroon sattui kesän mustin hetki - peli sekosi hetkeksi täysin ja kaverille annettiin kolme juoksua vapaataipaleilla sekä  pari harhalla. Hetkessä  3-0 johto oli kääntynyt 3-8 tappioasemaan ja jakso oli menetetty.

Toinen jakso oli tasaista vääntämistä, jossa ei ensimmäisen kaltaisia juoksujuhlia vietetty. Harmittavasti Vähäkyrö sai jakson voittojuoksunsa "huutamalla" viimeiselle lyöjälle  lyöntivuorot jatkavaan juoksuun tarvittavat kolme väärää ja jaksovoiton myötä koko ottelu tiukasta painostuksesta huolimatta Vähäkyrölle.

Ajoittain Pirkkain otteet olivat mallikkaita ja tulosta syntyi tehokkaasti, mutta tällä kertaa kokemattomuus ja omat virheet koituivat kohtaloksi.

Ruoveden palkitut pelaajat olivat totutun tehokas Anna Rintanen ja mainiosti tonttinsa kopparina hoitanut Taru Korpela. Vähäkyrön pystit menivät lukkari Laura Haudalle ja 1-vahti Maria Torpistolle.

Anna oli mailan varressa jälleen tehokas. Kuva: H. Saarinen

Seinäjoki-Ruovesi 2-0
(7-1,10-1)

Peräseinäjokelaisten liikkuva ja lukeva ulkokenttä oli myrkkyä Pirkkain tytöille, vaihto lyönneille ei löydetty pallon mentävää reikää, eikä etenijää saatu juuri kakkosta pisemmälle  ja näin kotiutukset jäivät vain haaveeksi. Vastaavasti kotijoukkue käytti avaran kentän rajat ja saumat höydyksi niitaten varsin tuloksekkaasti puolenkymmentä läpilyöntiä Pirkkain ulkokentästä eikä pelin voittajasta ollut missään vaiheessa epäselvyyttä.

Pirkkain tyttöjen pelistä on terävyys kateissa ja otteet ovat puhdittomia, alkukauden iloisuus ja rento pelaaminen antavat yhä odottaa itseään. Joukkueen onnistujia olivat Pirkkain molemmat juoksut lyönyt Anna Tattari ja etukentällä pelivireensä löytänyt Anna Rintanen. Kotijoukkueesta palkittiin vahvasti esiintyneet Satu Salminen ja Heli Mutikainen. TT

Matti ja Martta käärmesopan keitossa.Kuva: H. Saarinen

Ruovesi-Seinäjoki 0-2
(1-5, 0-8)

Päivä ei paistanut eikä Pirkkain tyttöjen peli kulkenut, liekö edellisen päivän pitkäksi venynyt Kankaanpään reissu vielä tuntunut pulteissa.  Tyttöjen otteet olivat ulkokentällä verkkaisia, polttoheitot lähtivät puhdittomasti ja kun Miina poti vielä lievää lautaskammoa oli vastustajan helppo tehdä juoksuja.  Pelipaikkavaihdokset toisen jakson vierasjoukkueen murska-alun jälkeen toivat kotijoukkkueen ulkopeliin  kaivatun ryhtiliikkeen ja seinäjokelaisten juoksutehtailu loppui siihen. Useamman juoksun takaa-ajo asema ja vastustajan liikkuva ulkokenttä vei kuitenkin tehot kotijoukkueen takaa-ajosta ja voitto karkasi harmittavasti pohjanmaalle.Ruoveden ainokaisen juoksun toi Milja Vehmaanperä Iida Asikaisen lyönnistä.

Palkintoraati palkitsi kotijoukkueesta ansaitusti varmasti pelanneen Martta Asikaisen ja lautasen ääreen kesken pelin komennuksen saaneen Karoliina Ahosen. Seinäjoen palkinnot pokkasivat varmasti pallot poiminut ja komean rajaleikkurin lyönyt Heli Jounin tytär Mutikainen ja nuori Mira Jarin tytär Tyynelä, molemmat pesäpalloilijoita jo toisessa polvessa. TT

Kuva:H.Saarinen

Ruovesi-Vähäkyrö 1-2
(4-1, 3-12, 0-1)

Peli alkoi kotijoukkueen vahvalla rutistuksella, sillä kärjestä saatiin heti paloton ajotilanne, josta Iida A, Anna R, Riikka ja Karo kotiuttivat perä jälkeen lukemiin 4-0. Tasoittavallaan Vähäkyrön onnistui tehdä juoksu ja tilanne 4-1. Loput vuoroparit pelattiin juoksuttomasti ja jaksovoitto Ruovedelle 4-1.

Toiseen jaksoon kotijoukkue lähti jalat ilmassa leijuen  ja vain jakson puoliväliin saakka oltiin pelissä kiinni. Kaksi viimeistä vuoroparia olikin kotijoukkueen kannalta murheellista katsottavaa, sillä virheitä syntyi eikä niitä saatu nollattua. Jakso Vähäkyrölle selvästi 3-12.

Superiin lähdettiin sisuuntuneena, mutta kurssia ei saatu muutettua ja tuloksena oli nolla juoksua. Superi päättyi varman kolmannen palon sijaan Vähäkyrön harhaheiton turvin saamaan voittojuoksuun ja näin voitto matkasi Vähäkyröön.

Ottelussa palkittiin Ruovedeltä Anne Lamminen ja Martta Asikainen sekä Vähäkyröltä Pauliina Talvitie ja Laura Hauta. TT

Kuva: H. Saarinen

Ilmajoki-Ruovesi 2-0
(6-4, 11-2)

Ennen sarjataukoa edessä oli kohtaaminen sarjan kärjessä porskuttavaa Ilmajokea vastaan. Viime kaudestakin vahvistunut pohjanmaan joukkue on edennyt tällä kaudella vakuuttavasti voitosta voittoon.

Ilmajoki aloitti ottelun sisällä tehden kolme  juoksua ulkokentän pienoisella avustuksella. Pirkat ei tästä kuitenkaan lannistunut vaan rakensi kärjestä ajotilanteen, josta ensin Anna R kotiutti Martan ja Miina perään Annen. Tilanne kutkuttavasti 3-2 isännille. Jakson lopussa Ilmajoki teki vahvasti sisällä ja ulkona pelanneen Sanna Mahlamäen johdolla taitavasti vielä kolme juoksua. Viimeisen tasoittavan Pirkat aloitti 6-2 takaa-ajo asemasta, jossa Anna Tattari jatkoi kesän loistavia lyöntejään ja sivalsi lyöntivuorollaan vastustamattomasti sekä Karon että Tarun kotiin.  Ilmajoki tiivisti kuitenkin ulkopeliään entisestään ja näin lisäjuoksut jäivät tekemättä ja jakso kotijoukkueelle 6-4.

Toiseen jaksoon Ilmajoki tuli ryminällä. Tiukalla karvauksella Pirkkain lyöntivuorot pidettiin lyhyinä ja  omilla sisävuoroilla vahvasti pelanneet Sanna Mahlamäki, Heidi Nurmi ja Aino-Maija Nikkola takoivat juoksuja urakalla. Tilanne kahden vuoroparin jälkeen jo 11-0. Vaikka Pirkat sai jakson lopussa Ilmajoen lyöntipelin kuriin ja onnistui tekemään kaksi kavennusjuoksua Jennin ja Karon kotiuttaessa Rintasen Annan ja Tarun,  jäivät  ottelun pisteet Ilmajoelle.

Mira Tuomisen ja Jani Komsin ansiokkaasti tuomitsemaa ottelua seurasi sateisessa säässä reilu 80 silmäparia. Pelituomari Jari Komsi joutui ottamaan hetken lukua, kun Ilmajoen Sanna Mahlamäen kolmospuolen rajaleikkuri kajahti väistöyrityksestä huolimatta suoraan vatsaan. Pyttyraati jakoi palkinnot Ruoveden Miina Nenoselle  ja Karoliina Ahoselle sekä Ilmajoen Aino-Maija Nikkolalle, Sanna Mahlamäelle sekä Anna Leikkaalle. TT

Anne oli yksi päivän onnistujista. Kuva: H.Saarinen

Toholampi-Ruovesi 0-2
(2-3, 7-8)

Viime vuoden naisten suomennsarjan pohjoislohkon voittajajoukkue oli uusi tuttavuus Pirkoille ja matkaan lähdettiin haastajana. Pirkat aloitti ottelun sisältä rakentaen kärjestä ajolähtötilanteen, jossa Milja Vehmaanperä kotiutui vapaataipaleen turvin ja heti perään lyöntivirtuoosi Anna Tattari saatteli kotipesään Anne Lammisen. Tasoittavallaan Toholampi teki myös kaksi juoksua vapaataipaleen ja epäonnistuneen kiinnioton turvin ja tilanne oli tasan 2-2. Matkajäykkyyden hellittäessä Pirkkain ulkopeli tiivistyi ja vastustajan sisävuorot jäivät tuloksettoman lyhyiksi. Pirkkain sisäpeli  haki vielä  uomiaan ja vasta viimeisen aloittavalla saatiin puristettua lisäjuoksu, kun Anna Tattari taitavasti kotiutti Riikka Salmelan. Tasoittavalla Toholammin takaa-ajo kilpistyi Pirkkain ulkokentän tiukkaan karvaukseen, jossa tuttuun tapaan Anna Rintanen heilutti tahtipuikkoa. Jaksovoitto Ruovedelle 3-2.

Toiseen jaksoon Toholampi tuli rytinällä ja yllätti vierasjoukkueen tekemällä kolme juoksua heti alkuun.  Omalla sisävuorolla saatiin muutama kolmostilanne, joista ei kuitenkaan syntynyt tulosta.  Toholampi jatkoi rynnistystä ja teki seuravassa pari juoksua lisää. Näin toisen tasoittavalle tultiin kotijoukkueen johtaessa jo 5-0. Päättäväisesti ja taitavasti rakennettiin tilanne, jossa Anne kotiutti ensin Martta Asikaisen ja heti perään Iida Asikainen  Anna Tattarin. Vuoron lopussa Linda Selkee juoksutti kotiin vielä Riina Kuljun ja Pirkat oli mukana taistelussa jaksovoitosta.  Seuraavan Toholammin sisävuoron jäädessä tuloksettomaksi Pirkat kavensi tilanteen 5-4. Kotijoukkueen onnistuessa tekemään viimeisessä vuorossa vielä kaksi juoksua lisää oli tilanne tukalasti 7-4 ja jaksovoitto lipsumassa pohjanmaalle. Pirkkain tyttöjen tämän kesän tunnusmerkiksi on osoittautunut armoton vääntö viimeisessä vuorossa ja niin tänäänkin. Kärjestä rakennettiin ajotilanne, joka kuitenkin kuihtui koppiin ja kotiyleisö oli jo varma omiensa voitosta. Mutta eikä mitä Pirkkain tyttöjen hermo piti ja taito riitti rakentamaan uuden ajon, josta juoksut lyötiin vastustamattomasti. Ensin Miina Nenonen kotiutti Riinan, heti perään Riikka  Iidan ja Taru Korpelan painuvalla välilyönnillä Anna Rintanen kirmaisi kotiin. Tilanne 7-7 ja vastustajan hermo petti, Riikka karkasi harheiton turvin kotiin tuuleteltuaan ensin tovin tasoitusta. Ottelu Pirkoille ja täydet kolme pistettä matkasivat hämeeseen.

Pirkkain joukkueen vahvuus oli tasaisuus, sillä etenemään ja kotiuttamaan pystyivät kaikki. Yksi päivän ehdottomista onnistujista oli kuitenkin nuori Anne Lamminen, joka vei Toholammin kokenutta ulkokenttää ihan miten tahtoi taitavilla vaihtolyönneillään.

Aurinkoisessa säässä Tuomas Määttälän ja Eetu Rekosen tuomitsemaa ottelua seurasi 60 pohjalaista silmäparia. Palkintopystit menivät Pirkkain Iida Asikaiselle ja Anne Lammiselle sekä Toholammin Paula Seppälälle ja Veera Syrille. TT

Anna Tattari tuulettaa! Kuva: H.Saarinen

Jyväskylä-Pirkat 2-1      (11-2, 2-12, 3-0)

Sunnuntaina 25.5 Pirkat lähti haastamaan Jyväskylään perjantain kotipelistä tuttua joukkuetta, sillä moni tyttöjen superpesis-joukkueessa pelaava tyttö pelaa myös ykköspesistä. Edellisen pelin virheistä yritettiin oppia ja saada oma peli käyntiin heti alusta alkaen.

Ensimmäisessä jaksossa oma lyöntipeli oli hieman tahmeaa ja tilanteita ei saatu juuri rakenneltua. Vastustaja sen sijaan pommitti kovien lyöjiensä kanssa takakenttää oikein urakalla, aiheuttaen koppareina pelanneille Tarulle ja Lindalle rutkasti hommia. Vaikka suurin osa lyönneistä saatiinkin pysäytettyä, pääsi muutama pallo pomppimaan ohi niin, että Jyväskylä sai tehtyä useamman juoksun yhdellä lyönnillä.  Kun oma sisäpeli säilyi jakson loppuun asti nihkeänä, jakso päättyi numeroin 11-2.

Toisessa jaksossa otteita ulkopelissä tiukennettiin, kun taas sisäpelissä pyrittin rentouteen. Tulosta alkoi näkyä, kun vastustajan lyönnit alkoivat pysyä kurissa ja Pirkat sai pidettyä ulkovuoronsa lyhyenä. Tattarin Anna sai pidettyä Jyväskylän näpyt kurissa tekemällä monta hienoa polttoa kakkos- ja kolmospesille. Kovat maalyönnit torjuttiin niin rajassa kuin polttolinjassa tarkasti ja Miina sai syötöillään vastustajan takakentän pommittajat aisoihin.
Omaan lyöntipeliin löydettiin sen sijaan kaivattu rentous ja tulosta alkoi näkyä. Jakson toisessa sisävuorossa Pirkat teki kahdella palolla kahdeksan peräkkäistä juoksua - jokainen pelaaja joko toi tai löi juoksun, osa teki kummatkin. Vastustajan ulkokentästä löydettiin tilaa ja hermopalloissa Jyväskylälläkin alkoi pallo poltella kädessä. Jakso päättyikin Pirkoille 2-12.

Superin Pirkat aloitti ulkoa. Jo lyöntikierroksen alussa Jyväskylä pääsi yllättämään Pirkkain takakentän ja Saana Kerkelä juoksi kunnarin kotiuttaen samalla yhden juoksijan. Pirkat jatkoi kuitenkin tiukkaa ulkopeliä ja Jyväskylän tehdessä vielä yhden juoksun, siirtyi Pirkat omalle tasoittavalle lyöntivuorolleen kolmen juoksun takaa-ajoasemassa.
Kun omassa lyöntivuorossa ei hyvästä yrityksestä huolimatta saatu tilanteita tarpeeksi aikaiseksi, voitti Jyväskylä superin 3-0, ja koko ottelun 2-1.

Tappiosta huolimatta peliin oltiin tyytyväisiä, sillä oma peli sujui yleisesti ottaen hyvin ja palkkioksi siitä saimme myös yhden pisteen kotiin tuomisina. Peli antoi myös todisteen siitä, että jokainen pelaaja pystyy tarvittaessa ottamaan vastuuta niin sisä- kuin ulkopelissäkin. Sen tiedon kanssa on hyvä jatkaa kautta eteenpäin. RS

Mailan varressa Anna Rintanen. Kuva: H. Saarinen.

Pirkat-Lapua 2-1 (1-6,3-1,2-1)

Koleassa, mutta aurinkoisessa kevätsäässä, Pirkkain tytöt aloittivat ensimmäisen ykköspesiskautensa voittamalla Lapuan Virkiän komeasti 2-1. Historiallisen ottelun avausheiton heitti varmoin ottein Ruoveden kunnanhallituksen edustaja Anita Viljanmaa.

Nuori kotijoukkue aloitti ottelun varovaisesti kuullostellen ja omaa pelirytmiä hakien, Lapuan onnistuessa  Pirkkain tyttöjen pienten hapuilujen ja virheiden turvin karkaamaan aina 1-6 jaksovoittoon. Pirkkain jakson ainoan juoksun toi tyhjään kenttään kunnarin  vastustamattomasti pamauttanut 16-vuotissyntymäpäiväänsä juhlinut Karoliina Ahonen.

Pirkat sai hengen päälle toisen jakson alussa, kun Riikka Salmela kotiutti ensin Riina Kuljun ja heti perään Anna Rintasen lyönneillä kotiin juoksivat Miina Nenonen ja  Martta Asikainen. Ulkopelin tiukalla sumputuksella Lapuan sisäpeli kuivui viimeistään kotiutusyrityksiin ja näin jaksovoitto Pirkoille 3-1.

Lapua aloitti superin varmasti tekemällä heti juoksun. Kotijoukkue ei tästä kuitenkaan lannistunut, vaan poimi varmasti pallot toinen toisensa perään kunnes Lapualta loppuivat lyöjät . Etenijäjokerina Jenni Koivunen kirmaisi komealla välilyönnillä kärkeen. Kolmoselle Jennin saattelivat loistavia vaihtolyöntejä läpi koko pelin lyöneet Anne Lamminen ja Anna Tattari. Syntyneessä ajotilanteessa tasoituksen löi ensin Iida Asikainen ja voittojuoksun kohta perään Martta Asikainen.

Vierasjoukkueesta palkittiin  parhaana Heidi Hakomäki  ja kakkospalkinnolla Sini-Tuulia Peltola. Kotijoukkueen ykkösen pokkasi lautasen ääressä mainiosti pelannut  Karoliina Ahonen ja kakkosen mailan varressa ja ulkokentällä kunnostautunut Anna Rintanen.

Ottelun tuomitsivat Matti Suohalme ja Hannu Mäki apunaan pesillä nuoret Aleksi Ahvenjärvi ja Juho Inkinen sekä takarajalla Leena Ojanen. Kentän laidalla kotijoukkuetta kannusti 120 innokasta pesäpallon ystävää. Kiitos kaikille!

Joukkueen uudet ylioppilaat Iida, Miina, Riikka, Anna T ja Taru Korpela kiittävät f-tyttöjä saamastaan huomiosta! TT