la 8.8. 13.00Ruovesi - Seinäjoki
la 15.8. 13.00 Rauma  -Ruovesi

Pirkat - Hämeenkyrön Räpsä 2-1

Naiset kenraaliharjoituksen voittoon

8.5 Pirkkain naiset saivat vastaansa maakuntasarjassa pelaavan Hämeenkyrön Räpsän. Kyseessä oli kenraaliharjoitus 17.5 alkavaan kauteen. Vastus oli astetta kovempi kuin edellinen vastustaja, mutta Pirkat piti pelinsä koossa vaikeuksista huolimatta ja vei erittäin tasaisen ottelun 2-1.

Ensimmäisellä jaksolla molemmat joukkueet lahjoittivat tilanteita ja juoksuja. Pirkkain ulkopeliä leimasi hermostuneisuus, mikä näkyi heittojen laadussa ja pallojen pomppimisena. Loppua kohti ulkopeli parantui, mutta Räpsä kiri lopulta 6-7 jaksovoittoon.

Toiselle jaksolle ulkopeli saatiin kuntoon ja koko peli muutenkin hallintaan. Vastustajan ulkopeli sakkasi toisella jaksolla paikoitellen ja sekä hyvillä lyönneillä että vastustajan avulla Pirkat vei jakson lukemin 5-4.

Seuraavaksi oli vuorossa kotiutuslyöntikisa. Pirkat aloitti sisältä ja 4/5 pareista onnistui. Räpsä jäi kahteen juoksuun ja näin Pirkat voitti pelin 2-1.

– Pelimme kehittyi koko ajan ottelun aikana, sanoi pelinjohtaja Matti Vehmaanperä. – Virheitä tuli varsinkin ulkopelissä, mutta paineen alla pelaaminen kehittyy vain pelien kautta. Hyvillä mielin voimme keskittyä kauden alkuun.

Puolet Pirkkain juoksuista lyönyt Pauliina Moksunen palkittiin kakkospalkinnolla.
Pauliina Moksusen lyömän juoksun tuo Veera Keskinen

Kauden avaus

Pirkat- Pöytyä 0 - 2 (4-8; 2-8)

Pesäpallokesä alkaa taas! Pirkat lähtevät kauteen 8 joukkueen voimin. Tilanne on erittäin hyvä, koska jokaisessa ikäluokassa G-ikäisistä miehiin on joukkue ja joillain ikäluokilla sekä tyttö- että poikajoukkueet.

Pelejä on keritty pelaamaan toukokuun alkupuolellakin, muun muassa C-tyttöjen leirikarsinta on jo alkanut. Sunnuntaina 17.5. pesiskausi alkoi kuitenkin virallisesti, kun kentällä nähtiin kolme peliä: D-pojat ja naiset aloittivat kautensa kotikentällä, E04-tytöt pelasivat toisen ottelunsa. Valitettavasti kaikki pelit päättyivät kotijoukkueiden tappioon; D-pojat kärsivät tappion Ulvilalle, E-tytöt Laitilalle ja naiset Pöytyälle.

Naisten ottelu oli peleistä ehkä odotetuin. Pirkat palasi täksi kaudeksi takaisin Suomensarjaan ja joukkue koostuu lähinnä C-tytöistä, vanhempia pelaajia on neljä. Tavoitteena on pelata ehjä kesä ja kehittyä niin, että ensi kaudella voidaan taistella isommista lohkosijoista, koska tällä kaudella tavoitteena on vain säilyttää sarjapaikka, kaikki muu on plussaa.

Ottelun alussa näkyi jännitys. Ensimmäinen sisävuoro ei onnistunut ja se leimasi myös ensimmäistä ulkovuoroa. Tilanteita lahjoitettiin ahkerasti ja Pöytyä löi taululle tilanteeksi 0-5. Pirkat pääsi seuraavallaan kaventamaan kun lyönnit alkoivat osumaan ja Pöytyän ulkokenttä puolestaan hermoili. Kavennus oli laiha lohtu, kun Pöytyä karkasi seuraavallaan 3-8 johtoon. Jakso lopulta vierasjoukkueelle 4-8.

Toisen jakson Pirkat aloitti ulkoa ja pelissä kävi aivan samalla tavoin kuin ensimmäisellä jaksolla; ulkopeli hieman sakkasi ja se heijastui sisäpeliin. Pöytyä sai heti tehtyä kaksi juoksua eikä Pirkat missään vaiheessa päässyt kaventamaan. Loppulukemiksi jaksolle 2-8 ja täysi pistepotti lähti Pöytyän matkaan.

– Nuorella joukkueella näkyi pelin alussa jännitys. Pienillä räpylävirheillä vastustaja rakensi tilanteita ja juoksuja, analysoi pelinjohtaja Matti Vehmaanperä. – Sisäpelissä suurin ongelma oli saada kärki kentälle ja sen vieminen eteenpäin. Meidän koville lyöjille ei saatu juurikaan tilanteita.

Vaikka peli oli pääosin hermostunutta, onnistumisiakin tuli laajalla rintamalla. – Lyöntijärjestyksen loppupää onnistui ja kotiutusjokereille saatiin tilannetta, sanoi Vehmaanperä. – Nyt on  kausi avattu ja ensijännitykset jännitetty. Oppia ja kokemusta saatiin roppakaupalla tulevia koitoksia silmälläpitäen.

Pirkoilta palkittiin puolet kuudesta juoksusta lyönyt Pauliina Moksunen (II) ja sisäpelissä tehtävänsä erinomaisesti hoitanut Pinja Juurakko (I).

Nyt kun kausi on avattu, tarkoittaa se sitä, että kentällä on melkein joka viikko ainakin yksi ottelu. Naisten seuraava kotipeli on 27.5, miesten ensimmäinen 8.6. Lisäksi junioreiden pelejä riittää koko kesän ajan.. Koko kesän kruunaa heinäkuun lopussa Naperoleiri, jossa koko seura painaa yhdessä töitä viisi päivää ja johon Pirkoilta osallistuu kolme joukkuetta.

Tulevat pelit löytyvät joka viikko Ruovesi-lehdestä ja Pirkkain kotisivujen kenttäkalenterista. Pirkat toivottavat kaikki tervetulleiksi kannustamaan!

Naisille tappio Turusta

24.5 Pirkkain naiset pelasivat toisen pelinsä vieraskentällä Turkua vastaan. Tuloksena oli toinen tappio lukemin 2-0 (2-1,10-1).

Turku aloitti sisältä. Pirkkain ulkopeli teki suhteellisen nopeasti kaksi paloa, mutta sitten Turku sai tilannetta ja väänsi väkisin kaksi juoksua ulkokentän avustuksella. Pirkat kavensi lukemiksi 2-1, eikä sen enempää juoksuja enää nähty. Turku sai monta tilannetta, mutta Pirkkain ulkopeli kesti ne mallikkaasti. Oma sisäpeli ei vain ottanut tuulta alleen eikä vastustajalla ollut kovakaan työ pitää kenttää tyhjänä.

Toisen jakson Pirkat aloitti sisältä, mutta sisäpeli yskähteli edelleen eikä tilanteita saatu. Turku teki omallaan kaksi juoksua. Seuraavallaan Pirkat kavensi 2-1, mutta siihen loppuivat Pirkkain kaventamismahdollisuudet, koska seuraava ulkovuoro oli todella heikko. Varmoista paloista tuli harhaheittoja ja niillä vastustaja sai lahjana tilanteita joista se myös rankaisi. Turku myllytti lyöjiään melkein kolme kierrosta ja pitkän vuoron päättyessä tilanne oli 8-1, suurin osa juoksuista tuli Pirkkain pelaajien räpylöistä. Sisäpelin ollessa takkuista Pirkoilla ei ollut mitään mahdollisuutta nousta peliin mukaan ja jakson loppulukemat olivat rumat 10-1.

Kuten aina, peliin mahtui myös paljon hyvää, vaikka lukemat eivät sitä välttämättä kerrokaan.

– Ulkopelimme toimi ihan mallikkaasti lukuun ottamatta toisen jakson yhtä vuoroa, kommentoi pelinjohtaja Matti Vehmaanperä. – Siinä näkyi mielestäni rutiinin puute: kun ei pystytty nollaamaan pieniä ulkopelivirheitä, seuraukseni tuli lisää helpohkoja virheitä. Sisäpelissä suurin ongelma oli kärjen saanti kentälle ja vienti kakkoselle.

Pirkkain palkinnot pokkasivat Suvi Vehmaanperä (I) ja Emilia Laaksonen (II). Erikoismaininnan ansaitsee 14-vuotias Anni Inkinen, joka nousi sairastapauksen vuoksi yhdeksikköön ja oli sisäpelin ehdoton valopilkku. 100 %:n tehoilla edennyt ja vaihtanut Anni oli Pirkkain paras sisäpelaaja ja hoiti ulkokentälläkin tonttinsa mallikkaasti. Ensimmäisen pelinsä tällä kaudella pelasi myös Essi Leppänen, joka liittyi Pirkkain riveihin loppukaudeksi.

Pirkkain seuraava peli ennen pientä taukoa on tänään keskiviikkona klo 18, vastassa Kankaanpää. Tervetuloa kannustamaan!

Naiset valmiina kolmanteen koitokseen!

Naisille kolmas tappio

Pirkkain naiset käyvät tällä hetkellä kovaa koulua. 27.5 pelattu kolmas runkosarjaottelu Kankaanpään Mailaa vastaan päättyi vierasjoukkueelle murskalukemin 0-2 (4-10, 1-16).

Pirkat oli aluksi hyvin pelissä mukana, sisäpeli toimi ja ensimmäisessä sisävuorossa tehtiin kaksi juoksua, Emma Visulaaka aloitti lyömällä kunnarin tyhjään kenttään. Johto ei kauan kestänyt kun Kankaanpää päästettiin peliin mukaan omilla ulkopelivirheillä. Pirkoilla oli omat mahdollisuutensa kääntää jakso edukseen mutta Kankaanpää vei sen lopulta 4-9.

Toiseen jaksoon sisäpeliä ei saatu ensimmäisen jakson tapaan käyntiin ja tuloksena koko jaksossa oli vain yksi juoksu. Kankaanpää puolestaan aloitti juoksujen tehtailun heti ja masensi Pirkkain pelin täysin lataamalla taululle 10 juoksua ensimmäisessä sisävuorossaan. Pirkkain ulkopeliä leimasivat lukuisat huolimattomuusvirheet ja lukkaripeli, vastustaja sai paljon tilanteita ja juoksuja ulkokentän avustuksella ja he käyttivät ne heti hyväkseen. Jakso KaMalle 1-16 ja pisteet matkasivat Kankaanpäähän.

Pirkkain suurin ongelma oli lukkaripeli ja jälleen kerran sisäpelin tukkoisuus. Kankaanpää sai ottelussa peräti 9 juoksua vapaalla.

– Tänään meidän lukkarille sattui tavattoman huono päivä. Se näkyi tulostaululla eikä voinut olla vaikuttamatta koko joukkueen peli-ilmeeseen, harmitteli pelinjohtaja Matti Vehmaanperä.– Olimme kuitenkin pelissä hyvin mukana kolme vuoroparia, mutta sitten Kankaanpää meni menojaan suurelta osin meidän heikon ulkopelin vuoksi.

Kuten aina, heikkoon peliin mahtui myös lukuisia onnistumisia.

– Sisäpeli oli nyt parempaa kuin aiemmissa peleissä; kärki meni hyvin kentälle ja sitä saatiin vietyä eteenpäin.

Pirkkain onnistujia olivat kärki Emilia Laaksonen (100 %), Maria Kangaspeska (75 %) ja kunnarin lyönyt Emma Visulaaka. Palkinnot pokkasivat 83 %:n tehoilla vaihtanut ja 2 juoksua lyönyt Essi Leppänen (I) ja hyvin sekä ulkona että sisällä onnistunut Aino-Maija Kiiski (II).

Naisilla on nyt edessään pidempi tauko, jonka aikana hioa peliä kuntoon. Kesäkuun ainoa peli pelataan kotona 18.6 jolloin vastassa on Rauma.

Pesisnaiset edelleen pisteittä

Loimaa-Pirkat 1-0 (5-3, 4-4)

Pöytyä-Pirkat 2-0 (4-2, 5-0)

Pirkkain naisten tuplareissusta Loimaalle ja Pöytyälle oli odotettavissa avauspiste(eet), mutta sellaisia ei valitettavasti edelleenkään Pirkkain sarakkeeseen saatu vaikka läheltä olikin.

Loimaa oli etukäteen tuntematon joukkue ja Pirkkain omantasoinen joukkue. Peli oli tiukkaa vääntöä läpi ottelun, toisen vuoroparin jälkeen Pirkat johti 2-3. Kolmannellaan Loimaa kuitenkin käänsi ottelun itselleen ja voitti jakson numeroin 5-3. Toinen jakso alkoi Pirkoilta vaisuhkolla ulkovuorolla, Loimaa iski tauluun neljä juoksua. Pirkkain tytöt osoittivat kuitenkin pientä henkistä kasvua; peliä ei luovutettu missään vaiheessa vaan jaksovoitosta taisteltiin loppuun asti. Yhdestä juoksusta jäi kiinni ensimmäinen sarjapiste kun toinen jakso päättyi lukemin 4-4 ja peli Loimaalle 1-0. Pirkkain palkitut olivat 4/8 juoksua lyönyt Pauliina Moksunen (I) ja Aino-Maija Kiiski (II).

Pöytyä tiedettiin astetta kovemmaksi vastukseksi kuin Loimaa, mutta Pirkat pystyi haastamaan heidätkin kohtuullisesti. Juoksujen teko aloitettiin toisessa vuoroparissa, joka päättyi tilanteessa 2-1. Kolmannen tasoittavallaan Pöytyä lisäsi johtoaan 4-1:een eikä Pirkkain yksi kavennusjuoksu lohduttanut, jakso Pöytyälle 4-2. Toisessa jaksossa näkyi aikaisemman pelin aiheuttama henkinen ja fyysinen rasitus. Ulkopelissä heitot alkoivat sinkoilla minne sattuu ja vastustaja sai tilanteita ja juoksuja ulkokentän avustuksella eikä sisäpelissä kyetty enää haastamaan joten Pöytyä vei toisen jakson 5-0 ja koko pelin 2-0. Pirkkain palkinnot sai Karoliina Ahonen.

Pelinjohtaja Matti Vehmaanperä sanoi, että kaksi peliä samaan päivään oli hieman liikaa.

– Pöytyän peli oli meiltä selvästi heikompaa sisäpeliä, Loimaan pelin rasitus näkyi siinä. Myös takapaloja tuli molemmissa peleissä liikaa, suoritustasomme ei kestä turhia kopinnostopaloja.

– Positiivista oli molemmissa peleissä se, ettei meille tullut ollenkaan umpisurkeaa ulkovuoroa, jolla vastustaja olisi saanut paljon juoksuja, Vehmaanperä sanoi. – Loimaalla läpilyönnin jälkeen tilanne oli 4-0, mutta se ei tylstyttänyt peliämme. Jonkinlaista henkistä kasvua on siis tapahtunut ja treenien hyviä suorituksia on saatu siirrettyä peleihin mikä on todella iso juttu.

Seuraavaksi Pirkat pelaa sunnuntaina kotipelin Turkua vastaan, ottelu alkaa klo 14.00.

Pesisnaisille jälleen tappio

Pirkoilla oli sunnuntaina 12.7 täysi mahdollisuus ottaa pisteet Turulta, ensimmäinen jakso oli tasainen aina kolmanteen vuoropariin asti, jolloin Turku löi taululle lukemat 0-4. Pirkat ei pystynyt heikolla sisäpelillään vastaamaan ja Turku vei ensimmäisen jakson lopulta lukemin 0-7.  Toinen jakso oli tasaisempi. Turku johti vain kolmella juoksulla ennen Pirkkain viimeistä sisävuoroa, jolloin he saivat ensimmäisen kerran aikaan kunnon painostusta kahdella peräkkäisellä ajolähdöllä. Harhaheitolla tullut juoksu jäi kuitenkin ainoaksi ja Turku vei jakson 1-3.

Pirkkain ongelma oli sekä sisä- että ulkopelissä, vaikka ulkopeli toimikin paremmin. Silti ensimmäisellä jaksolla räpylöistä tuli aivan liikaa juoksuja. Pirkkain palkinnot saivat Essi Leppänen (I) ja Veera Keskinen (II).

Pirkkain tilanne lohkossa on synkkä, tilillä on 7 ottelua eikä yhtään pistettä. Runkosarja on nyt puolivälissä joten loppukauden peleihin riittää panosta.